OVER RONALD KOLK

Zijn loopbaan begon hij bij de Amsterdamse couturiere Aleid Fashion, waar hij vier jaar werkzaam was. Vervolgens heeft hij 3 jaar een eigen couture salon op de Prinsengracht geleid. Van daaruit is hij gaan reizen en belandde hij in de show- en theaterwereld van New York. Daar kleedde hij de flamboyante Bette Midler, de excentrieke Grace Jones en het opzienbarende Trockadero Ballet van Monte Carlo. Broadway was his! Inmiddels kleedde hij het Nationaal Ballet en de Nederlandse Opera.

Op Ibiza verbleef hij vele zomers om de meest excellente feesten te organiseren. Zijn reis ging naar Istanbul, India (1,5 jaar confectiecollecties ontworpen) en Thailand alwaar hij nog steeds veel van zijn niet-westerse inspiratie vandaan haalt.

In Parijs leerde hij het couturevak, hij werkte bij Kenzo. Terug in Amsterdam werd zijn talent opgepikt door Max Heijmans, voor wie hij 3,5 jaar werkte. Hij maakte veel avondjurken. Voor Frank Govers werkte hij 4,5 jaar, hij was vooral verantwoordelijk voor de deux pieces, mantelpakken en de jassen. Voor Mart Visser, waar hij ook 4,5 jaar werkte, was hij verantwoordelijk voor de algehele leiding op het atelier als hoofdcoupeur.

Sinds 1998 heeft Ronald Kolk zijn eigen couturehuis. Vrouwen in zijn ontwerpen krijgen een gevoel van zekerheid en zelfvertrouwen. Zijn clientèle is dan ook breed en internationaal georiënteerd. Zakenvrouwen, advocaten en politici, royalty, maar ook entertainers, mensen die in de showbizz werkzaam zijn, laten zich door hem kleden. Tot zijn vaste clientèle behoren onder andere Ans Markus, Liesbeth List, Ruth Jacott en Wende Snijder.

Ronald Kolk ontwierp ook patronen voor grote Franse stoffenhuizen. Hij werkt veel voor musicals en theater, zoals Palazzo. Hij ontwerpt bedrijfskleding voor hotels en restaurants, sport- en beautycentra, etcetera.

Ronald Kolk is alleen te beschrijven met tegenstellingen. Progressief en nostalgisch. Flamboyant en melancholiek. Vrolijk en ernstig. Perfectionistisch en vliegensvlug. Vogelvrij en gedisciplineerd. Baroque en ultramodern. Zijn gecompliceerde patronen en fantasierijke applicaties maken zijn creaties vaak ware concessieloze kunstwerken.